Makaleler Biyografiler Yönetmenler Sinan Çetin (1953-)
Makale Başlığı: Sinan Çetin (1953-)

Sinan Çetin (1953-)

Yazar: sinemavi • Eklenme Tarihi: 29.06.2005 • Görüntüleme: 4.385

Özet:
Sinan Çetin mesleki kariyerine Zeki Ökten’in “Hanzo” filmine asistanlık yaparak başladığında henüz 22 yaşında idi. Fotoğraf meraklısı ve sinema tutkunu bir gençti. Farklı bir sinema anlayışı vardı. Söyledikleri ile, yaptığı filmler ile hep olay adam oldu.

Kelimeler:
sinan çetin

SIRADIŞI BİR YÖNETMEN: SİNAN ÇETİN

TÜRK SİNEMASININ ELE AVUCA SIĞMAYAN SIRADIŞI YÖNETMENİ SİNAN ÇETİN..

Sinan Çetin mesleki kariyerine Zeki Ökten’in “Hanzo” filmine asistanlık yaparak başladığında henüz 22 yaşında idi. Fotoğraf meraklısı ve sinema tutkunu bir gençti. Farklı bir sinema anlayışı vardı. Söyledikleri ile, yaptığı filmler ile hep olay adam oldu. 26 yıla 11 uzun metrajlı film sığdırdı. Komedi ile başladığı filmlerinde erotizmden korkuya, dramdan maceraya kadar her öğeyi kullandı. Sinemayı sanayi olarak kabul etti. Ondan para kazanmayan yönetmen eşektir diyerek tepkileri üzerine çekti. Ama o yolundan dönmedi. “Propaganda” ile başlattığı devlet-birey ilişkisini sorguladığı filmlere “komser şekspir” filmi ile devam etti. Kadir İnanır, Müjde Ar, Okan Bayülgen, Pelin Batu, Özkan Uğur ve Gazanfer Özcan gibi dev bir kadroyu bir araya getiren "Komser şekspir", Çetin'in yine "hakim devlet ideolojisine" sert eleştiriler fırlattığı, bir yandan da izleyicisine kah duygusal kah komik anlar yaşattığı bir yapıt oldu. 

KAZANDIĞINI SİNEMAYA YATIRAN BİR SİNEMACI

Sinan Çetin'in en önemli özelliklerinden birisi de kazandığını sinemaya ve teknolojiye yatırması. Ama o bunun çok da abartılacak bir şey olmadığı kanısında. "Ben başka bir iş bilseydim onu yapardım" diyor, "Mesela borsadan anlasam borsaya yatırırdım. Ne bileyim? Başka bir işten daha çok para kazanacağımı bilsem ona yatırırdım. Ama ben sinemadan başka bir şey bilmiyorum. Fakat belki bunun bütün nedeni şu olabilir: yıllar evvel son derece kötü teknolojik koşullarda çalıştım ve teknoloji beni neredeyse verem etti. Yıllarca “Allah'ım bu masalarda montaj mı yapılır!', 'Allah'ım bu negatifler burada mı yıkanır!” dedim. “Bir kareyi dondurup üzerinden mat almak 15 günümüzü alırdı. Şimdi teknolojiye para yatırmamın tek nedeni bütün bu işleri kolaylaştırması. Yani kendi keyfim için yapıyorum.”

TÜRK SİNEMASI PROJESİ

Sahibi olduğu Plato filmcilik şu günlerde bir hayli meşgul. Çünkü özel bir kanalla yapılan anlaşma sonucu 10 eski Türk filmi yeniden çekildi. Dünyada, gelişmiş ülkelerde yapılan remaking projesi Türkiye'de ilk defa geçekleştiriliyor. Sinan Çetin ve Mustafa Altıoklar tarafından şekillendirilen projede filmler, kullanılan dil, dekorlar ve kostümler güncelleşerek, seyirciye günümüzde mantıksız gelebilecek bölümler çıkarılarak yeniden çekiliyor.

SİNAN ÇETİNDEN İNCİLER

“Bütün Türk film yönetmenlerinin yatıp kalkıp dua ediyorum iyi film yapmaları için. Kötü filme gidip çıkan aldatılmış seyirci kadar tehlikeli bir müşteri yok. Çünkü bizim sinema seyircimiz bir Türk filminden kendisini tatmin olmamış olarak ayrılırsa öbür Türk filmlerine de aynı önyargıyla bakıyor.”

“Ben hayatımda hiçbir oyuncuyu “Şener Şen hariç” ikna etmek gibi bir zorluk yaşamadım.”

“Seyirciden gelen para, değerli paradır, kutsal paradır, mânâlı paradır.”

“Yaptıkları filme bir ad bulamayanlar işin içinden çıkmak için buna sanat filmi diyorlar”

“Eğer yardım eden kuruluş işime karışmayacaksa ben bu parayı her yerden, uzaydan, hatta komünistlerden bile alırım”

“Yaptığım filmlerden para kazanmıyorum, ama kaybetmiyoruda. Sinemacılık yeteneğimi kullanarak reklam filmi çekiyorum ve parayı oradan kazanıyorum.”

“Ben eşşek gibi çalışıyorum, çalışıyorum ki, reklam filmlerinden para kazanıp, uzun metrajlı filmler yapayım diye...”

“Herkesten Fellini, Godard olmasını bekleyen, bunların dışındaki sinemayı 3 kuruş etmez diye çöplüğe atan, inanılmaz bir şekilde sinemadan zevk almayan bir eleştirmen tipi türedi.”

SİNAN ÇETİN KİMDİR

Sinan çetin 1953 yılında Van’da dünyaya geldi. Daha küçük yaşlarda sanata karşı oldukça meraklı idi. 70’li yıllarda resim ve fotoğraf alanında amatör çalışmalar yaptı. Sinemaya 1975 yılında Zeki Ökten’in çektiği “Hanzo” adlı filmde asistanlık yaparak başladı. Daha sonra usta yönetmen Şerif gören ve Atıf Yılmaz ile birlikte çalıştı. 1977 yılında Hacettepe üniversitesi Sanat tarihi bölümünden mezun oldu. Aynı yıl “Baskın” ve ardından “Halı Türküsü” adlı belgeselleri yönetti. 1980 yılında ilk uzun metrajlı filmi “Bir Günün Hikayesi” ni çekti ve bu film 1982 Antalya Film Festivali' nde En İyi Kadın Oyuncu ödülüne layık görüldü. Daha sonra peş peşe Çiçek Abbas, 14 numara, Çirkinlerde sever,Berlin in Berlin gibi ödüllü filmleri yönetti. Bu arada reklam filmleri ve müzik klipleride yöneten Sinan Çetin, düzene karşı eleştirisini dile getirdiği Komser şekspir ile büyük bir gişe hasılatı sağladı. Sinan Çetin’in kendi filmlerini çektiği Plato filmcilik adlı bir şirketi var. Sinan çatin Evli ve Cemil Rafael, Sinan Orfeo ve Sahara Tess isminde 3 çocuğu var.

MOVİES

  • Story Of a Day
  • Flower Abbas
  • The Uglies Love Too
  • Number 14
  • Sky
  • Princess
  • Berlin in Berlin
  • Mr.E
  • Propaganda
  • Commissar Shakespeare
  • Romantik