Makale Başlığı: Guernica

Guernica

Yazar: Rasim Soylu / Hürriyetim • Eklenme Tarihi: 20.01.2005 • Görüntüleme: 4.802

Özet:
Yıl 1937 İspanya`da bir ihtilalle yönetime el koyan General Franco’nun anlaştığı Alman uçakları (Condor Lejyonu) Guernica kasabasını bombaladılar. Bu henüz başlamamış olan 2.Dünya Savaşı nın habercisiydi.

Kelimeler:
guernica, pablo picasso, ispanya, kübizm, cubizm

İspanya'nın Bask bölgesinde önemli ve kutsal bir kasabadır Guernica. Vizcaya'nın eski siyasi merkezidir. Tarihte, altında Vizca'ya krallarının Fuerolara saygı göstereceklerine ant içtikleri eski bir ağaç vardır. Fuero; Bir şehrin veya devletin imtiyazlarını ve bağlılıklarını güvenlik altına alan eski bir İspanyol yasasıdır.

Yıl 1937 İspanya'da bir ihtilalle yönetime el koyan General Franco’nun anlaştığı Alman uçakları (Condor Lejyonu) Guernica kasabasını bombaladılar. Bu henüz başlamamış olan 2.Dünya Savaşı nın habercisiydi.

Sivil halk üzerinde yapılan bu katliam şüphesiz ne ilk ne de sondu. Ancak İngilizlerin İrlandalı ve İskoçlar'a uyguladıkları türden bir kıyımdı şüphesiz.

Pablo Picasso aynı yıl uluslararası Paris Sanat Fuarı'nın İspanya standı için bir duvar resmi siparişi almıştı. Picasso Guernica adını verdiği 7.80 metreye 3.50 metrelik dev bir resim çalışarak bu olayı kınadı. Bugün Amerika'da Newyork Modern Sanatlar Müzesi'nde sergilenen bu resim yağlıboya olmakla birlikte siyah beyazdır. Aslında bu resim ne o olayın tasviri ne de silahsızlanma çağrısıdır. Picasso bu duvar resminin geniş çerçevesi içinde bir kısım eylemleri ve sembolleri anıtsal bir düzenleme ile bir araya getirmiştir.

Resmi incelediğimizde resmin siyah beyaz olmasının nedeni olarak bombardımanın gece yapılmış olması ve ani gelen ölüm görebiliriz.

Resimdeki insan gözünü andıran ışık saçan ampul (bilincin gözü) aslında olayın karanlık olmadığı ve teknolojinin, medeniyyetin aydınlık gözü altında bu vahşetin işlendiğini anlatıyor. Bu bize Mehmet Akifin "Medeniyyet dediğin tek dişi kalmış canavar" tasvirini çağrıştırıyor.

Elinde kırık kılıcı ile yatan savaşçı kahramanca savunmanın alışılagalmiş sembolüdür. Can çekişen at, aslında can çekişen insanlık ve barışın ta kendisidir. Kucağında ölmüş bebeğine ağıt yakan anne hemen hemen bütün ressamlar tarafından işlenmiş Pieta’yı yansıtır. Pieta kucağında ölmüş İsa bulunan Meryem konusudur. Yangın içinde can çekişen haykıran, ellerini açmış insanlar, masum halkın acısını simgeler. Elinde gaz lambası taşıyan (özgürlük anıtını çağrıştıran) figür yarınlar için ümit vaadeder. Kızgın boğa figürü bütün dünyada gelişen milliyetçilik akımlarının İspanyol uzantısıdır. Resmin içinde yer alan gazete parçaları insanlığın buna kayıtsız kalmayacağı ve bu acının bütün insanlığa maloacağı gibi imgelerdir.

Modern bir kilise mihrap panosu gibi üç levhalı dev bir tablo bugün resim ve sanat tarihi kitaplarının hemen hepsinde yer alarak Guernica’yı ölümsüzleştirir.