Croce ve Estetik
Croce esetetik alanında, kişisel yaratıcılığın anlatımı olarak sanatsal sezgi görüşüyle felsefe çevrelerinde büyük yankı uyandıran bir düşünürdür.
Croce esetetik alanında, kişisel yaratıcılığın anlatımı olarak sanatsal sezgi görüşüyle felsefe çevrelerinde büyük yankı uyandıran bir düşünürdür.
Türk sinemasında günahıyla sevabıyla dört yüz filmde başrol oynamak Cüneyt Arkın olmak... O ki bir fenomen, bazen sıradışı ama tartışmasız kırk yıla yakındır bir sinema yıldızı...
Sanat, insanoğlu var olduğu sürece var olacaktır. İnsanoğlunun var olmadığında ise sanattan söz edilemeyecektir. İnsanoğlunun en temel gereksinimi, sahip olduğu bedenin canlılığını korumaktır. İnsanoğlu varoluşundan bu yana tüm çabasını canlılığını korumak için harcamıştır.
1914 kuşağı ressamları arasında bu gruba adını veren İbrahim Çallı, Türkiye Cumhuriyeti’nin resim alanında batı anlayışına yönelik bir sürece girmesinde önemli itici güçlerden birisi olmuştur. Çalışmalarının tümünde Avrupa’nın izlenimcilik akımının kurallarını sıkı sıkıya uygulamaktan öte, kendine özgü bir karakter sergilemiştir.
Karagöz, bir «gölge oyunu» dur. Bu oyun, deriden kesilmiş birtakım şekillerin (insan, hayvan, bitki, eşya v.b.), arkadan ışık verilerek beyaz bir perde üzerine yansıtılması temeline dayanır.
"Aynanın altındaki çeşme bir şişeye açılmaktadır. Aynaya baktığınızda ise kendinizi görürsünüz, akan siz misiniz zaman mı, çünkü sizde değişmektesiniz her saniye her zaman." İşte böyle yaşayan bir eseri üretebilecek akım Dadaizm.
İçinde yaşadığımız günlerde (hatta yıllarda) en çok tartışılması; gündemde olması gereken bu kavramlar, ne yazık ki hep es geçilmektedir... Tam da bugünlerde bu kavramları anımsamakta; kapsamlarını, içeriklerini hatırlamakta büyük yarar var diye düşünüyorum... Bu nedenle biraz didaktik de olsa, bu kavramları deşmeye çalışacağım.
Sistemi Aristoteles mantığına dayanan akılcı bir metafizikten oluşan, Aristoteles`in sistemini Plotinos`un görüşleri yardımıyla, İslam inancı ile uzlaştırmaya çalisan Farabi, Tanrı`nın varoluşunu kanıtlarken, Aristoteles`in akılyürütme çizgisini takip etmiştir.
Sanat tarihi bir çok eserin ardında bulunan gerçekleri ele almaksızın , geçen zamanların kendi bakış açılarından yaptıkları değerlendirmeler üzerine kurgulanan bazı ifadeleri temel kabul ederek bir çok yapıtı kendi yaratılım süreci dışında ve gerçek anlam ve işlev dizgeleri dışına çıkartarak ele almış ve bu ifade biçimlerine de sıkı sıkıya sarılmıştır.
Bu araştırmanın amacı, Türklerde yüzyıllar boyu yapıla gelen ve gelişen geleneksel, bize ait olan halk sanatlarımıza sahip çıkarak, çağdaş resim sanatına gerek motif gerek biçim ve gerekse kompozisyon açısından etkilerini ve resimde milli bir karakter oluşturma çabasına katkılarını ortaya koymaktır.